设为首页 | English | 登 陆
   各类项目申请
   AFR招标项目
AFR Seminar

NO.112报告人:苗建军(波士顿大学)

发布时间:2018-06-07  作者:  来源:  行距:

Asset Bubbles and Monetary Policy
          主讲人苗建军  波士顿大学经济学终身教授、浙江大学金融研究院特聘教授
          间: 2018615(周五)晚上19:00-20:30
          点: 浙大玉泉校区外经贸楼236

欢迎广大师生参加!

Abstract

We provide a model of rational bubbles in a DNK framework. Entrepreneurs are heterogeneous in investment efficiency and face credit constraints. They can trade bubble assets to raise their net worth. The bubble assets command a liquidity premium and can have a positive value. Monetary policy affects the conditions for the existence of a bubble, its steady-state size, and its dynamics including the initial size. The leaning-against-the-wind interest rate policy reduces bubble volatility, but could raise inflation volatility. Whether monetary policy should respond to asset bubbles depends on the particular interest rate rule and exogenous shocks.

(如需会议资料文本,请到玉泉校区外经贸楼AFR二楼宣传栏处领取!)

演讲人简介:

苗建军,美国罗切斯特大学经济学博士,现任波士顿大学经济学终身教授,浙江大学金融研究院特聘教授,并担任Annals of Economics and Finance, Economic Theory, Journal of Mathematical EconomicsMacroeconomic Dynamics等经济学期刊副主编,他的主要研究领域是宏观经济学和金融学,他的主要研究方向是金融危机,泡沫的形成和对宏观经济的影响,不确定性下的决策,契约理论,资产定价和公司理财,近期他在研究中国的资本市场问题,他已在American Economic Review, American Economic Journal: Macroeconomics, Econometrica, International Economic Review, Journal of Economic Theory, Journal of Finance, Journal of Financial Economics, Journal of Monetary Economics, Review of Financial Studies, and Theoretical Economics等经济学和金融学期刊上发表论文40余篇,并在麻省理工大学出版了一本经济学专著,他曾获得香港政府和香港科技大学研究基金,也曾获得中国国际金融年会最佳论文奖。

主办:浙江大学金融研究院

浙江大学经济学院

浙江大学工程师学院互联网分院

协办AFR金融科学与工程联合研究中心